Kávová univerzita

Homepage > O kávěPerfektní kávaJak správně na cappuccino

www.illy.czwww.nasekava.czwww.nenechtetodojittakhledaleko.czuniverzita kávy na Facebooku

Jak správně na cappuccino

Základní kroky přípravy dokonalého cappucina.

clanky/jak-na-capuccinoCappuccino, oblíbený nápoj kávových barů a kaváren, lze snadno připravit i doma, pokud ovládáte základy práce s přehřátou párou a šlehání.

Před přípravou espressa vždy našlehejte mléko přehřátou párou. Šálek cappuccina by měl mít cca 150 ml, měl by obsahovat jeden díl kávy espresso, jeden díl mléka a jeden díl mléčné pěny. Naplňte třetinu kovové konvičky studeným mlékem. Konzistence pěny bude záviset na obsahu tuku v mléce. Plnotučné mléko vytvoří výrazně krémovou, hustou, sametovou pěnu, zatímco polotučné mléko vytvoří méně hustou a poněkud tužší pěnu. Pro lepší chuť se doporučuje plnotučné nebo polotučné mléko.

Zapněte na vteřinu nebo dvě tvorbu páry, aby došlo k uvolnění nadměrného kondenzátu.

Ponořte špičku parní trysky pod povrch mléka a začněte vypouštět páru. Jakmile se začne objevovat pěna a mléko nabývá na objemu, pomalu trysku vnořte hlouběji, aby její špička zůstala nadále ponořena v mléce. Udržujte trysku v jednom místě rovnoběžně se stěnou džezvy a nepohybujte s ní v kruzích ani nahoru a dolů.

Jakmile se mléko začne zahřívat, lehce džezvu nakloňte, abyste vytvořili v mléce vírový efekt. Díky němu se dovnitř dostane vzduch, obsah nabude na objemu a vytvoří se pěna. Pouštějte páru, dokud mléko nezdvojnásobí svůj objem a stěna konvičky bude tak rozehřátá, že nebude možné na ní udržet ruku. Používáte-li teploměr, zastavte páru v okamžiku, kdy teplota dosáhne 65°C. Můžete odlít část obsahu konvičky, abyste odstranili případné větší bubliny.

Nyní připravte espresso a zalijte je párou upraveným mlékem. Poté vypusťte z parní trysky trochu páry, aby zde nezůstaly zbytky mléka a nedošlo k jejímu ucpání.

© Copyright 2009 – LE PATIO INTERNATIONAL s.r.o. | Ochrana osobních údajů